Marne Natuursteen Bolsward

Veelgestelde vragen

Deze pagina toont een aantal bij ons veelgestelde vragen. Klik op de vraag om het antwoord te zien of te sluiten.
Mocht u een vraag hebben die hieronder niet vermeld staat neem dan hier contact met ons op.

Voor het plaatsen van de tekst op het grafmonument van uw dierbare kunt u kiezen uit verschillende lettertypes. Ook de wijze van aanbrengen kunt u kiezen. Zo kunnen de letters worden aangebracht in de steen zelf of u kiest voor bijv. bronzen letters.

Ook de toepassing van glas komt steeds meer voor. Hierbij kan worden gekozen voor de combinatie van natuursteen met een glazen plaat met daarop de tekst en eventueel een foto.

Veel nabestaanden willen graag een foto van de overledene laten aanbrengen op het grafmonument.In de loop der jaren zijn hiervoor technieken ontwikkeld welke zelfs in ons wisselvallige klimaat geschikt zijn. Een alternatief voor (kleuren)foto’s zijn de zogenaamde gravures. Hierbij wordt een portretfoto of een afbeelding van een persoonlijk voorwerp in de steen ge√ętst. Ook is het mogelijk om een glazen ornament, al dan niet met een foto, toe te voegen.
Om de laatste rustplaats te voorzien van bloemen zijn veel verschillende bloemvazen en plantenbakken mogelijk.De vaas of plantenbak kan bijna altijd worden uitgevoerd in dezelfde steensoort en kleur als het grafmonument. Vanzelfsprekend kan er ook in het ontwerp van de grafsteen al rekening worden gehouden met een plaats voor bloemen.Voor lampen en verlichting geldt hetzelfde als voor de vazen: toepassing in dezelfde steensoort is mogelijk. Daarbij bieden wij inmiddels ook grafverlichting aan die werkt op zonne-energie. Alhoewel dit het karakter van kaarsverlichting nooit zal evenaren is het wel de meest duurzame oplossing. In onze toonzaal hebben wij een aantal toepassingsmogelijkheden ter inspiratie staan. Neem voor het maken van een afspraak met een van onze adviseurs contact met ons op.
De grafmonumenten van Marne Natuursteen worden geleverd inclusief een garantieperiode van 20 jaar.Gedurende deze periode worden problemen welke het gevolg zijn van constructiefouten door Marne Natuursteen kosteloos hersteld. (Indien het monument op funderingspalen is geplaatst, geldt er ook een garantie tegen verzakking). De garantiestelling wordt schriftelijk bevestigd in de vorm van een garantiebewijs.
De te hanteren afmetingen en toe te passen uitvoeringen van grafmonumenten kunnen per begraafplaats verschillen. Ook het gebruik van een funderingsconstructie is in bepaalde plaatsen aan regels gebonden. Om voor een zogenaamde plaatsingsvergunning in aanmerking te komen zal het grafmonument moeten voldoen aan deze richtlijnen. Marne Natuursteen houdt vanzelfsprekend rekening met deze richtlijnen en voorwaarden en kan u daarin volledig adviseren.
Nadat het monument is ontworpen en de opdracht is bevestigd, zal Marne Natuursteen in opdracht van de nabestaanden een vergunningsverzoek voor het plaatsen van het monument indienen. Voor het verlenen van een plaatsingsvergunning kan de begraafplaats (eenmalig) kosten in rekening brengen.
Afhankelijk van de weersomstandigheden wordt de grafsteen na enkele maanden geplaatst. De grond zal eerst in moeten klinken voor plaatsing.
Tussen de soorten natuursteen bestaan grote verschillen in hardheid, kwaliteit en UV-bestendigheid. Hierdoor is niet iedere steensoort geschikt om toe te passen als grafmonument. Bij materialen die ongeschikt zijn worden de gevolgen van de (weers) invloeden al snel zichtbaar. De glanzende toplaag verdwijnt, geschilderde letters en afbeeldingen vervagen. Ook vuil blijft langer zichtbaar (of trekt zelfs in de natuursteen), de steen verkleurd, etc. Marne Natuursteen kan u deskundig informeren over de geschiktheid van de verschillende steensoorten voor een grafsteen.
Grafmonumenten moeten, afhankelijk van de toegepaste steensoort, periodiek onderhouden worden. Wanneer het monument is geplaatst vlakbij bomen of struiken kan er na verloop van tijd een groene aanslag op het monument achterblijven. U kunt het grafmonument reinigen en naspoelen met (veel) schoon water. Dit is vaak voldoende om de groene aanslag te verwijderen. Soms is een reinigingsmiddel nodig om het monument weer schoon te krijgen. Marne Natuursteen kan u vanzelfsprekend adviseren over de te gebruiken reinigingsmiddelen. Na verloop van tijd (afhankelijk van de uitvoering van het grafmonument) kan groter onderhoud noodzakelijk zijn. Bijvoorbeeld wanneer de letters in het monument niet meer leesbaar zijn of wanneer de grindsteentjes binnen de omranding niet meer schoon zijn. Marne Natuursteen heeft meer dan 40 jaar ervaring in het professioneel reinigen en herstellen van grafmonumenten. Wij adviseren u graag over de mogelijkheden.
Scroll naar boven